Begrafenis of crematie?

Leuk voor jou?

Als je een dierbare onlangs kwijt bent geraakt, is dat een vervelende gebeurtenis. We willen je allereerst graag condoleren en je mededelen dat als we iets voor je kunnen betekenen, we je graag willen helpen. We hopen die hulp al enigszins te kunnen bieden in deze blog. We gaan je namelijk helpen een keuze te maken tussen een begrafenis of een crematie. Dit kan een lastige keuze zijn voor sommige mensen, terwijl dit voor anderen juist een makkelijke keuze is en het antwoord direct duidelijk is. Mocht je onder de eerste categorie vallen, dan ben je hier aan het juiste adres. We gaan eerst in op de verschillen tussen een begrafenis en een crematie en vervolgens bieden we je een handvat op basis waarvan je mogelijk een keuze kunt maken. 

Verschil

Het verschil tussen een begrafenis en een crematie ligt hem in de wijze waarop een overledene als het ware een afscheid krijgt. Bij een begrafenis wordt men in een kist gelegd en vervolgens begraven. Hier bovenop komt vrijwel altijd een grafsteen waarop de naam, de geboorte- en overlijdensdatum en een eventuele boodschap te vinden is. Bij een crematie is dit anders, degene die is overleden zal in een oven worden geplaatst en zo komt degene tot een as. Deze as bewaart men vaak in een urn, een soort vaas, strooit men uit of bewaart men in een kettinkje of ander sierraad. Als de overledene in Leiden en omgeving woonachtig was, kun je bijvoorbeeld bij Rhijnhof Leiden de uitvaart doen en degene laten cremeren. Door het hele land zijn dit soort plekken te vinden. Een crematorium Breda kun je bijvoorbeeld ook kiezen indien je dit prettig vindt. 

Keuze

De keuze kan allereerst het beste worden gemaakt op basis van de wens van de overledene. Dit is het meest respectvolle en moet ten allen tijde worden gehandhaafd. Mocht degene die is overleden dit niet hebben aangegeven, dan kun je dit met de nabestaanden besluiten. Vaak wordt dit aan de hand van religie, overtuigingen of iets dergelijks gedaan. Daarnaast kun je dit ook beslissen door in het achterhoofd te houden of je het fijn vindt om een plekje te hebben waar je diegene kunt bezoeken of dat je het fijn vindt om iemand altijd ‘bij je te kunnen houden’. Je keuze kan dus afhangen van vele factoren. Allereerst kijken wat de overledene gewenst had en ten tweede kijken naar wat de nabestaanden prettig vinden, dat is hoe het hoort.

Recente blogs

Meer berichten uit deze categorie