Hepatitis B en buiktyfus, weet jij of je een vaccinatie nodig hebt?

Leuk voor jou?

Wanneer je op reis gaat, zeker naar bepaalde regio’s, kan het zomaar zijn dat je een vaccinatie nodig hebt. Weet jij of hier sprake van is tijdens jouw tripje? Lees deze blogpost en kom meer te weten over hepatitis B en buiktyfus. Want, wanneer moet je je hiertegen laten vaccineren?

Hoe krijg je hepatitis B?

Hepatitis B is een ontsteking aan de lever die wordt veroorzaakt door een virus. Dit virus is zeer besmettelijk. Je raakt besmet met hepatitis B tijdens je geboorte wanneer je moeder het virus heeft, door seksueel contact of overdracht via bloed. Bij veel mensen wordt de ziekte chronisch en in sommige gevallen kan het zelfs leiden tot leverkanker. Gelukkig is de kans op dat laatste niet heel groot, maar voorkomen is nog altijd beter dan genezen!

Wat zijn de ziekteverschijnselen?

Wat zijn de ziekteverschijnselen die passen bij de ziekte? Acute hepatitis B uit zich vaak in vermoeidheid, een gebrekkige eetlust, spier- en gewrichtspijnen, koorts, geelzucht en soms ervaren mensen jeuk. Van alle volwassen mensen geneest ongeveer 90 procent. Deze mensen hebben dan ook genoeg antistoffen opgebouwd en worden de volgende keer niet ziek. Bij de andere 10 procent van de mensen geneest de ziekte niet vanzelf. Zij krijgen dan chronische hepatitis. Bij kinderen is de kans veel groter dat zij chronische hepatitis B krijgen, 90 procent wordt namelijk blijvend ziek. Wanneer je chronisch ziek bent, kan het zijn dat je niet veel klachten ervaart. Toch kan je lever op den duur worden aangetast. Daarom dien je tussentijds gecheckt te worden door een arts.

Wat is buiktyfus?

Buiktyfus wordt veroorzaakt door een salmonella bacterie; namelijk de salmonella Typhi. De ziekte komt vooral voor in Azië. Buiktyfus kan fecaal-oraal worden overgedragen door de slechte hygiëne die daar heerst. De symptomen van buiktyfus zijn zeer uiteenlopend. Zo krijg je te maken met diarree of juist obstipatie. Ook kan het zijn dat je last hebt van zweten, droge hoest, koorts, hoofdpijn, pijn in het lichaam, buikpijn, een zwelling in de buik en tot slot jeuk en uitslag. Er kunnen door deze ziekte allerlei nare complicaties optreden. Daarom moet je bij bovenstaande klachten en het vermoeden van buiktyfus zo snel mogelijk contact opnemen met een arts!

Het kan zijn dat deze ziektes voorkomen op jouw reisbestemming. Controleer dit dan ook altijd zorgvuldig op het internet en laat je vaccineren wanneer dit gevraagd wordt. Dit doe je voor je eigen veiligheid én voor de veiligheid van anderen. Soms worden vaccinaties niet verplicht gesteld, maar wel aanbevolen. Maak een verstandige keuze! 

Recente blogs

Meer berichten uit deze categorie