Moeten we wiet en hasj legaliseren?

Leuk voor jou?

Overal kun je wiet en hasj kopen, in de coffeeshop kampen of in de Zwolle coffeeshop. Hierdoor denk je vast dat deze producten legaal zijn, maar niks is minder waar. Zowel wiet als hasj zijn beide illegaal, maar hoe kan het dan dat dit wel gewoon in de winkels verkocht wordt?

Wanneer is wiet illegaal en wanneer wordt het gedoogd?

Wanneer een coffeeshop zich netjes aan de regels houdt is er niks aan de hand en krijgen zij geen boete voor het verkopen van wiet en hasj. We zouden dus kunnen zeggen dat het in deze situatie gedoogd wordt. Volgens de wet is het echter wel strafbaar om wiet of hasj bij je te dragen, maar in de praktijk gaat dit niet altijd op. Wanneer je minder dan 5 gram hiervan bij je hebt, wordt je niet vervolgd. Zorgeloos een jointje roken op straat is echt niet altijd het geval. Het roken van wiet of hasj wordt namelijk op steeds meer plaatsen in Nederland verboden. Dit verschilt per gemeente, dus soms kan een stap naar rechts of links het verschil maken tussen wel of geen boete. Best verwarrend dus, hasj en wiet is illegaal, maar toch zijn er coffeeshops en ben je niet strafbaar wanneer je een kleine hoeveelheid bij je draagt. Waarom zijn deze producten dan überhaupt nog illegaal?

Waarom hasj en wiet legaal zouden moeten worden

Natuurlijk zijn er veel redenen om hasj en wiet illegaal te houden, het is immers erg verslavingsgevoelig en slecht voor je gezondheid. Maar toch zijn er ook heel veel argumenten voor het legaliseren van deze middelen die men vaak vergeet. Hieronder zullen we kort stilstaan bij de belangrijkste punten op dit gebied.

Wanneer je hasj en wiet namelijk legaliseert, kun je de productie en verkoop hiervan een stuk beter reguleren. Zo voorkom je zwarte handel hiervan en zullen er geen geheime plantages meer hoeven zijn. Hierdoor zal de landelijke economie ook nog eens profiteren van de productie en verkoop van hasj en wiet. Hiernaast is wiet een stuk veiliger dan alcohol en tabak. Natuurlijk zijn al deze middelen erg slecht voor de gezondheid van een mens en hebben ze allemaal een verslavende werking, maar waarom hebben we alcohol en tabak dan wel legaal gemaakt? Als laatste zullen jongeren niet meer gebruik maken van hasj en wiet dan dat ze nu al doen nu het nog illegaal is, ze kunnen er immers nu ook al makkelijk aankomen.

Recente blogs

Meer berichten uit deze categorie