De studententijd wordt vaak gezien als "de schoonste tijd van je leven". Er wordt maar al te vaak van uit gegaan dat studenten al fluitend door het leven gaan en zich nergens zorgen over moeten maken. Een voor een deel van de studenten zal dit ongetwijfeld ook wel zo zijn, al vormen zij lang niet de meerderheid. Veel studenten hebben naast een leuke studententijd ook heel wat kopzorgen, spanning en stress.
Wat is studiestress?
Als student wil je slagen in je opleiding en wil je tonen tot wat je in staat bent. Dit zorgt ervoor dat je jezelf een grote druk oplegt om te presteren onder alle omstandigheden. Je moet en zult slagen en daar ben je dan ook dag in dag uit mee bezig, ten koste van je mentale en fysieke welzijn.
Handige tips om komaf te maken met studiestress
Naast het achterhalen van de mogelijke oorzaken van je studiestress zoals bijvoorbeeld een gebrek aan concentratie, faalangst of een verkeerde studiekeuze, is het goed om een aantal zaken te ondernemen die de stress aanzienlijk zullen verminderen. Een gezonde dosis stress is goed, maar het mag je leven en handelen niet beheersen.
Maak een haalbare planning
Een planning maken doen de meeste studenten. Die planning ook volgen, is vaak een heel andere zaak. Hou steeds je doel voor ogen en maak een planning die haalbaar en werkbaar is en die een grote kans maakt dat je ze zult volgen. Door het maken van een goede planning kun je vermijden plots tot de vaststelling te komen dat je belangrijkste examen er volgende week al is en je er nog niet voor gestudeerd hebt. Veel studiestress zal hiermee al voorkomen kunnen worden.
Stop met alcohol of drugs
Een gezonde geest in een gezond lichaam; het is ook hier zeker van toepassing. Door gezond en voldoende te eten, kun je je lichaam van de nodige energie voorzien wat het studeren een pak makkelijker maakt. Verder is het ook belangrijk om een halt toe te roepen aan alle ongezonde gewoontes die een negatieve invloed hebben op je studies. Een behandeling alcoholverslaving of therapie tegen drugsverslaving bijvoorbeeld, brengen je terug met je gedachten op je studies. Er zijn namelijk meer studenten dan je denkt, die vaak alcohol of drugs gebruiken.
Leg jezelf geen overdreven druk op
Jezelf uitdagen om je grenzen te verleggen is op zich niet verkeerd, maar jezelf teveel druk opleggen, zal net het omgekeerde effect hebben. Extreme druk kan ervoor zorgen dat je helemaal niet meer presteert en in het slechtste geval zelfs met een burn-out af te rekenen krijgt. Leg jezelf doelen op, maar zorg ervoor dat ze haalbaar blijven.