Alles over kaas

Leuk voor jou?

Als echte kaaskoppen maakt kaas een belangrijk deel uit van onze samenleving. Niet alleen wordt er veel kaas geproduceerd in Nederland, maar ook vinden we genoeg mogelijkheden om onze maaltijd aan te vullen met kaas. Van kaas op brood tot kaas op een fijne schaal nacho’s en van een kaasplankje met een glas rode wijn tot een kaasfondue, kaas is altijd een goed idee. Hoewel veel mensen bijna iedere dag wel kaas eten, is de algemene kennis over kaas nog relatief laag. En dat terwijl Nederland naast zijn windmolens en klompen toch ook echt bekend staat om zijn kaas! Om meer te weten te komen over kaas lees je in dit blog hoe kaas wordt gemaakt en welke soorten kaas er allemaal zijn.

 

Kaas in de maak

Het gele goud wordt tot stand gebracht met een natuurlijk en uitgebreid proces. Het maken van kaas staat in sommige steden zelfs centraal, zoals in Woerden. Hier wordt van oudsher al kaas gemaakt. De productie van kaas begint met het aanzuren en stremmen. Melk wordt verhit en hier wordt zuursel en stremsel aan toegevoegd. De bacteriën van het zuursel zorgen ervoor dat de kaas langer houdbaar blijft en dat het zijn heerlijke smaak krijgt. Het stremsel zorgt ervoor dat de melk de vaste vorm kan aannemen. Altijd al benieuwd geweest waarom er gaten in kaas zitten? Dat komt door bacteriën die luchtbelletjes maken. Hierna wordt het stremsel gesneden en gewassen, waarna het in kaasvaten onder de pers wordt gezet. Dit zorgt ervoor dat de kaas zijn vorm krijgt en een dichte buitenrand ontstaat. De kaas gaat hierna in een pekelbad en wordt na het uitlekken op houten planken in de kaasopslag gelegd. Jonge kazen worden hier iedere dag gekeerd, oude kazen om de twee weken. Jonge kazen zijn ongeveer 4 weken aan het rijpen geweest, oude kaas ligt langer dan een jaar op de plank voordat deze verkocht wordt.

 

Verschillende soorten kaas

Er zijn veel verschillende soorten kaas waar je uit kunt kiezen. Van brie tot Parmenzaanse kaas en van feta tot mozzarella. Maar niet alleen buitenlandse kazen zijn populair, over de hele wereld is ook Nederlandse kaas bekend. De meest bekende Nederlandse kazen zijn onder meer Goudse kaas, boerenkaas, geitenkaas, schapenkaas, komijnekaas en kruidenkaas. Daarbij heb je ook steeds vaker biologische kaas als keuze. Biologische kaas wordt gemaakt met respect voor milieu en dier. De verschillen zitten in de voeding van de koe, de bemesting van het land en het gebruik van hulpstoffen. Wil je graag biologische kaas of bijvoorbeeld schapenkaas kopen, dan kun je hier tegenwoordig ook prima online voor terecht!

Recente blogs

Meer berichten uit deze categorie